KRUTÝ PRINC | Holly Black

By simaa - července 25, 2018


Žít ve světě, kde člověka všichni nenávidí je těžké. Vše, co Jude kdy chtěla bylo zapadnout, a když se jí naskytne šance, vezme ji. Už má toho všeho až pokrk a nebojí se ukázat, co všechno v ní je. Jude se tím dostává na dosah informací, které by ji nikdy nenapadly, že by mohly být pravdou, a když jde vše do pekel, musí se spojit se svým úhlavním nepřítelem, aby všechny ochránila.

The Cruel Prince (Krutý princ) je jednou z nejkladněji hodnocených YA knihy letošního roku. Já osobně jsem tomu prostě nemohla odolat a musím říct, že tohoto rozhodnutí v nejmenším nelituji. Kniha je skrz nazkrz propletená nenávistí, zradou, intrikami a tajemstvími, nechyběla ani politika. Do knihy jsem se hodně začetla a úplně ji zbožňuju, nemůžu se dočkat dalšího dílu. The Cruel Prince by měl vyjít u nakladatelství CooBoo příští rok.


Ze začátku šlo poznat, že autorka s knihou trošičku experimentovala. Ze začátku se při vyprávění hlavní hrdinka obracela na čtenáře, což by přišlo dost nesympatické. Naštěstí to bylo jen na začátku a poté se to už neopakovalo. Při čtení jsem měla i pocit, že si čtu z dětské knížky,což se mi opět moc nelíbilo, ale zvykla jsem si. Nebylo to dějem, ale grafikou v knize. Na začátku každé kapitoly je takový dětský obrázek. Pohádkové příběhy mají v knize nějakou roli, takže mi nepřišlo, že by to tam nepatřilo, spíše naopak.

Celý příběh byl skvěle promyšlený, vše do sebe dokonale zapadá. Bavilo mě odhalovat všechny ty prohnilé plány postav a sledovat, jak hlavní hrdinka shromažd'uje všechnu svou sílu a odvahu a odhaluje tajemství s zrady ostatních postav. Cardan je úplně úžasná postava, od "záporné" postavy jako je on jeden nikdy neví, co čekat a v průběhu knihy se víc a víc otevírá a odhaluje jaký opravdu je. Až do poslední chvíle jsem nevěděla jak to všechno skončí, senzační konec to byl. Myslím, že má velkou šanci na výhru kniha roku 2018.



Anotace:
Samozřejmě, že chci být jako oni. Jsou krásní jako ostří kované v nějakém božském ohni. Budou žít navěky.
A Cardan je ještě víc krásný než ostatní. Nenávidím ho víc, než všechny ostatní. Nenávidím ho tak moc, že někdy, když se na něj podívám, skoro nedýchám.
Jude bylo sedm, když byli její rodiče zavražděni a ona a její dvě sestly byly uradeny, aby žily ve zrádném Vznešeném Dvoře Víl. Po deseti letech Jude nechce nic víc, než aby tam patřila, navzdory její smrtelnosti. Ale hodně víl nenávidí lidi. Zvláště Princ Cardan, nejmladší a nejpodlejší syn Vznešeného Krále.
Aby získala místo na Dvoře musí ho porazit- a čelit následkům.
Při tom se stává zapletená do paláce intrik a podvodů a objevuje vlastní schopnost krveprolití. Ale když občanská válka hrozí padnutí Dvora víl do násilí, Jude bude muset riskovat její život v nevezpečném spojenectví, aby zachránila své sestry a Faerieland samotný.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentářů

Moc děkuji za komentář!